Przedszkole nr 225 w Warszawie

Jadłospis

poniedziałek 13.05.2024 r. 

śniadanie: płatki owsiane; kanapka z pieczywa mieszanego z masłem; jajko gotowane; szczypiorek; herbata owocowa; 

Alergeny:  1, 2, 6

obiadzupa szczawiowa z ziemniakami; kasza jęczmienna; pulpet w sosie pomidorowy; mizeria; kompot z owoców mieszanych;

Alergeny:  1, 4, 6, 7, 17

podwieczorek: koktajl truskawkowy;

Alergeny: 1, 2, 10

*

 

wtorek 14.05.2024 r.

śniadanie: jogurt z musli zbożowo-bakaliowym; kanapki z pieczywa mieszanego z masłem z kiełbasą żywiecką; sałata; kalarepka do chrupania; herbata owocowa;

Alergeny: 1, 2, 10

obiad: rosół z makaronem; potrawka z kurczakiem; ryż paraboliczny; surówka wielowarzywna; kompot z owoców mieszanych;

Alergeny:  1, 2, 5, 7, 17

podwieczorek: bułka z masłem i rzodkiewką; sok owocowo-warzywny;

Alergeny:  1, 2, 3

*

 

środa 15.05.2024 r. 

śniadanie: płatki kukurydziane na mleku; kanapki z pieczywa mieszanego z masłem; serem żółtym; ogórkiem i papryką; 

Alergeny: 1, 2

obiad: zupa jarzynowa; kasza gryczana; gulasz wołowy; kapusta pekińska; kompot z owoców mieszanych;

Alergeny:  1, 2, 3, 7, 17

podwieczorek: chleb garaham z masłem; kawa inka; serek wiejski; rodzynki; owoc; 

Alergeny: 1, 2

*

 

Czwartek 16.05.2024 r. 

śniadanie: herbata; kanapki z pieczywa mieszanego z masłem z wędliną drobiową; mix warzyw; kiełki; pomidor;

Alergeny:  1, 2, 5, 10

obiad: żurek; makaron z serem i polewą truskawkową; kompot z owoców mieszanych;

 Alergeny:  2, 7, 17

podwieczorek: kasza manna z syropem; owoc;

Alergeny: 1, 2

*

  

Piątek 17.05.2024 r.

śniadanie: herbata; kanapki z chleba pszenno-razowego; ser żółty; kabanos; papryka żółta; biała rzodkiew; 

DZIECI SAME PRZYRZĄDZAJĄ KANAPKI Z DOSTĘPNYCH SKŁADNIKÓW

Alergeny: 1, 2

obiad: zupa kalafiorowa; ziemniaki; polędwica z dorsza; surówka z czerwonej fasoli, jabłka i ogórka; kompot z owoców mieszanych;

Alergeny: 2, 6, 7, 11,17

podwieczorek: ciasto marchewkowe; owoc;

Alergeny: 1, 2

*

 

*PO GODZINIE 16:00 DZIECI, KTÓRE ZOSTAJĄ W ŁĄCZONYCH GRUPACH, DOSTAJĄ KANAPKĘ Z MASŁEM

 

Jadłospis może ulec zmianie.

Obróbka termiczna odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

  *Alergeny

Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny.Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.):

 

  1. Mleko- masło, owsianka, ser, naleśniki, mizeria z jogurtem, kakao, kruche ciasto, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt, kefir, ser twarogowy, kazeina, margaryna, czekolada, lody, desery, puree ziemniaczane, tłuszcze do smarowania pieczywa.
  2. Gluten - pieczywo mieszane, owsianka, musli, naleśniki, kotleciki drobiowe, kotlety rybne, gulasz, bułka tarta, kruche ciasto, kasza manna, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy, makarony, mieszanki zbóż, kawa zbożowa, sosy na bazie zasmażki, napoje ba bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, batony zbożowe, lody z waflem, wędliniarskie specjały.
  3. Cytrusy - kiwi, cytryna, herbata z cytryną, nektarynki, pomarańcze
  4. Wieprzowina - mięso wieprzowe
  5. Drób - mięso drobiowe
  6. Jaja - kotlety rybne, kotlety drobiowe, naleśniki, kruche ciasto, żółtko i białko jaj, jaja w płynie i w proszku, spoiwo w mięsie mielonym, pulpety
  7. Seler - zupy, surówka z selerem, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, sól selerowa, soki warzywne z dodatkiem selera, mięso duszone z jarzynami, sosy, sałatki delikatesowe, mieszanki przypraw
  8. Gorczyca - mięso marynowane z gorczycą, sałatki, musztarda, olej gorczycowy, liście i kwiaty gorczycy, warzywa konserwowe, marynaty
  9. Sezam - mieszanka płatków śniadaniowych, chleb, bułka z ziarnami, kotleciki drobiowe, ciastka z sezamem, ziarno sezamowe, oleje, past masła, mąka, sól sezamowa
  10. Soja/ziarno sojowe - wędlina, mąka sojowa, kasza sojowa, olej sojowy, kiełki soi, przyprawy, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego
  11. Ryby - kotlety rybne, pasta z makreli, ryby surowe, gotowane, marynowane, kawior, ikra, żelatyna
  12. Orzechy - słonecznik, bułka z ziarnami, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, olej arachidowy, masła arachidowe, orzechy brazylijskie, pistacja, krem orzechowy, pasta orzechowa, masło orzechowe, marcepan, desery, produkty o smaku kawowym, wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy
  13. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/l - owoce suszone, musli, E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego
  14. Skorupiaki - małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek
  15. Łubiny - mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach
  16. Mięczaki - omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza
  17. Miód- miód naturalny i sztuczny

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowana.

 

Rodzaj owoców jest podawany na bieżąco w jadłospisie wywieszonym w szatni.

Surówki "lub/i"są do wyboru przez dzieci.

Pieczywo jest do wyboru przez dzieci: pszenne i/lub razowe.

Codziennie podczas obiadu dzieci same nalewają sok lub kompot z dzbanków.

Wszystkie potrawy są wyrobem własnym kuchni przedszkolnej.

 

 Opracowanie jadłospisu: Agnieszka Senk - dietetyk.